Zij zagen Oorlog 2022: speeldata en alle baten voor Oekraïne.
 
Full Image

Alle tourbaten naar Oekraïense educatieve programma's

En plots was er oorlog in Europa, een hele grote oorlog. Een onheilspellende oorlog, waarin Europa en de NAVO de Oekraïeners met wapens en middelen te hulp snelt en Rusland keihard aangepakt wordt met  ... sancties. 

Dat zelfs notoir pacifistische landen als Duitsland, Zweden en Zwitserland hulp en wapens sturen zegt veel over het onrecht dat in de wereld gevoeld wordt. Zweden bewapende voor het laatst een land in 1939, Duitsland deed het 33 jaar terug en Zwitserland heeft het nog nooit gedaan. De stemming bij de VN vandaag bevestigde dat het gevoel van onrecht breed gedragen wordt: 141 leden veroordeelden de Russische invasie in Oekraïne, 5 leden stemden tegen. Wat hieruit allemaal voort gaat komen is nog onduidelijk. 

Wel weten we dat de ellende in Oekraïne nog lang gaat duren. Daarom heb ik besloten om alle baten van mijn tournee te doneren aan onderwijsprojecten gericht op kinderen van Oekraïense vluchtelingen. Wijs mensen op mijn voorstellingen en mijn nieuwsbrief! Kom naar mijn shows! 
yd2

7 april: Nieuw-Weerdinge 

Met vrijheid moet je niet lichtzinnig omgaan. Het is daarom enorm belangrijk om jaarlijks stil te staan bij het moment waarop je die vrijheid ooit terugkreeg toen die even weg was. Het is goed om daarbij te denken aan al die veelal anonieme mensen uit vele landen die ook jouw vrijheid mogelijk maakten. 
Ik ben onwijs trots dat ik op 7 april tijdens de herdenking in Nieuw-Weerdinge aanwezig mag zijn en zelfs mijn volledige voorstelling Zij zagen Oorlog mag spelen. 

4 mei: Wageningen 

Zelf ontsnapte ik op 17 jarige leeftijd aan het regime in de USSR om in Nederland mijn thuis te vinden. Nog altijd geniet ik van de sympathie en warmte van de Nederlander en het feit dat je hier aan de politie gewoon de weg kunt vragen. 
Op 4 mei mag ik in Wageningen 'Zij zagen Oorlog'  spelen. Eerst herdenken we de gevallenen, daarna volgt het defilé, dan mijn voorstelling en vervolgens het ontsteken van het Vuur van de Vrijheid. 
yd2

Andere voorstellingen 

Behalve op die beide herdenkingen speel ik ook op 20 maart in Venlo, 1 april in Ruurlo, 10 april in Emmen, 12 april in Heino, 13 april in Dalfsen, 14 april in Windesheim (bij Zwolle), 22 april in Leerdam, 5 mei in Meppel en 9 mei in Amsterdam.

En alle baten voor goede doelen, dus zegt het voort!

Ook Oekraïne helpen? 

Veel mensen willen naar de grens rijden om spullen te brengen en mensen op te halen. Ook worden er her en der spullen ingezameld die dan weer weggebracht moeten worden. Diverse organisaties vragen om dit niet te doen: het geeft enorme logistieke problemen in Polen en het is ook lastig om selecties en opslag lokaal te regelen. De organisaties hebben het meeste behoefte aan hele concrete nieuwe dingen: zaklampen, drukverband, maandverband/tampons, luiers en handdoeken. Geld hebben ze echter het liefst, want daarmee kunnen ze direct op locatie spullen kopen. 

Handige links waar je direct kunt helpen

Op deze pagina vind je in het Engels heel veel links waar je zelf je goede doel kunt kiezen. Je kunt als vrijwilliger in Polen of zelfs Oekraïne helpen, geld storten voor medische spullen, of voor militaire spullen. Er staat informatie over bijeenkomsten, etc. De opties zijn echt eindeloos

Liever iets in Nederland? Dat kan ook. Dit zijn Oekraïeners in Nederland. Je kunt ze helpen met hulp, geld en onderwijs. 

Stichting Vluchteling heeft Giro 999 open

Nog groter is Giro 555
yd2

Mijn hart huilt 

Ik mocht op toernee en daarbij zelfs op prachtige vrijheidsherdenkingen spelen. We bestelden weken terug audio en licht voor de voorstellingen. Het kwam op de dag dat Rusland Oekraïne aanviel. Onwerkelijk. 
yd2

Oh Kharkov 

Camera's uit alle hoeken toonden me hoe raketten de stad van mijn jeugd verwoestten. De stad waar ik als kind leerde lopen. De stad van mijn vrienden en hun ouders. De stad waar ik mijn eerste liederen op straat speelde. 
yd2

Odessa

Het Den Haag van Oekraïne: de humor, de zelfspot en de koffie/theehuizen waar de bevolking onderling de  wereldvrede regelt. Het prachtige Odessa wordt aangevallen vanuit de lucht en van zee.