Op pad in Oost-Nederland!
 
yd2 yd2 yd2

No 7 - De tour door Oost-Nederland 

In Nieuwsbrief nummer zeven praat ik je graag bij over mijn activiteiten van de komende twee weken in het oosten van Nederland. Ik heb daar zo ontzettend veel zin in, dat ik het nauwelijks kan omschrijven. Verder was ik de afgelopen week op Radio 1 en had De Stentor in zijn regionale bijlagen een geweldig artikel. 
yd2

In het spoor van de bevrijder

De komende twee weken speel maar liefst 5 voorstellingen in Oost-Nederland:
- 7 april: Nieuw-Weerdinge
- 10 april: Emmen
- 12 april: Heino
- 13 april: Dalfsen
- 14 april: Windesheim 
Die data en locaties zijn niet lukraak gekozen, want het zijn de dagen waarop de betreffende gemeente in 1945 bevrijd werd. In Nieuw-Weerdinge en Wageningen (4 mei) is 'Zij zagen Oorlog' onderdeel van een grote veelomvattende herdenking. In deze blogpost leg ik uit hoe dat precies zit

Winterwijk voor Oekraïne

In Winterswijk sloegen de lokale ondernemers en de muziekschool de handen ineen om een benefietfestival voor Oekraïne te organiseren. Dat is op zondag 3 april, vanaf 12 uur in het Vrijheidspark in Winterswijk. 
Het festival wordt geopend door de wethouder en daarna mag ik jullie 45 minuten vermaken. Ik speel in theatrale setting 8-9 liederen, waaronder een aantal uit mijn voorstelling 'Zij zagen Oorlog'. 
Verder spelen er DJ's Melvin Dijksma en LENN, rappers Konner en Jeetje, Southern Rock band Gunmill Governors, Funk-formatie W-Swagg, Wednesday Smiles, Elles en aanstormend talent Full Stuck. Er is bier en eten! Komt allen!!!!
yd2
yd2

Nieuwe bloemen 

In de oorspronkelijke uitvoering speel ik 'Zij zagen Oorlog' met rode klaprozen, aangezien dat een internationaal eerbewijs is aan de gevallenen. Nu ik deze hele tournee voor Oekraïense Weeskinderen en vrije Russische Media speel, vind ik het gepast om daar bijpassende bloemen bij te hebben. Dat zijn gele klaprozen en blauwe korenbloemen geworden. Ik vind het een prachtig eerbewijs aan degenen die momenteel vallen voor de vrijheid van Oekraïne. Opdat we nooit vergeten! 

Radio 1, ik? 

Eind jaren '90 leerde ik Nederlands door de hele dag naar Radio 1 te luisteren. Nog altijd krijg ik een warm gevoel bij de gedachten aan de programma's van toen. 
Nu zat ik er plotseling zelf in Nieuws & Co, om te praten over mijn voorstelling 'Zij zagen Oorlog'. Er kwam iemand bij me thuis en die installeerde een halve radiostudio en zo kon ik vanaf 18.22 uur met de presentatoren in de studio praten.
Het was een grandiose ervaring, waar ik deze blog over schreef (inclusief link naar radioprogramma).
yd2
yd2

Paginagroot in De Stentor

André Valkeman van De Stentor wilde met me praten over thema's als vrijheid, mijn voorstelling en mijn achtergrond. Het werd een enerverend gesprek, waarvan hij een prachtig artikel schreef en mij als volgt typeerde: "Ksenia is de Oekraïense oorlog met haar Russische vader en Oekraïense moeder."
Het artikel is online te lezen bij het AD, maar staat achter een 'betaalmuur', maar je kunt het lezen als één van de paar gratis artikelen die je per maand bij het AD en De Stentor mag lezen. Je vindt het artikel op deze link