De tour gaat van start en nieuwe extra speeldatum.
 
Full Image

Nog 5 dagen! 

Over minder dan een week start in Venlo de reprise van 'Zij zagen Oorlog'. Ik heb er ontzettend veel zin in. Maar eerst een verse nieuwsbrief met informatie over Venlo en een extra speeldatum in Overijssel. Verder een terugblik naar de belangrijkste blog-items en meer informatie over de goede doelen waar ik de hele tour voor speel. 
yd2

Venlo - 20 maart

Op 20 maart speel ik om 15.00 uur in de middag 'Zij zagen Oorlog'. Theater De Garage is een prachtige plek met heerlijke warme mensen, die spontaan mijn actie voor Oekraïne besloten te ondersteunen. 

Aangezien het een matinee is, heb ik na de voorstelling ruimschoots de tijd om me u te praten over wat de voorstelling met u deed en wat u er eigenlijk van vond. 

Nog geen kaartjes? Hier kunt u uitvinden of die er nog zijn
Tot in Venlo!

Alle baten van deze tournee naar Oekraïne 

Toen ik de eerste raketten zag vallen wist ik dat de wereld er alles aan moet doen om herhaling te voorkomen. Noodhulp is essentieel, maar in het Midden-Oosten en Afrika leerde ik dat de periode na het bestrijden van de eerste ellende net zo belangrijk is. Veel hulp droogt juist dan op omdat talkshows en media zich dan met andere zaken bezig gaan houden. Daarom speel ik deze serie voorstellingen voor onderwijs van vluchtelingen (veelal wezen) en Vrije en Onafhankelijke Russische Media. 
yd2

Vrije media: Novaja Gazeta

Deze Russischtalige publicatie brengt het dagelijkse nieuws op vilein humoristische manier online en tweewekelijks op papier. Hier geen diepe inhoudelijke verslagen over het verloop van de oorlog, maar meer op literaire leest geschoeide beschrijvingen van achtergronden met titels als 'de kruiZtocht van de kinderen' en 'Vergeef ons Nederland' (nav. M17). Gorbatsjov is één van de aandeelhouders. Meer over deze liberale krant vind je in het Nederlands bij Wikipedia. Online vind je de krant hier. 

En de dieren dan? 

Veel grote steden in Europa hebben een dierentuin en dat is in Oekraïne niet anders. In diverse steden liggen die dieren onder vuur en wonen verzorgers en hun familie permanent in de dierentuin om ze zo goed mogelijk te kunnen verzorgen. De beschikbaarheid van passend voedsel en schoon drinkwater zijn niet vanzelfsprekend. De verzorgers zetten alle zeilen bij om zoveel mogelijk dieren de ellende te laten overleven. Daar is geld voor nodig en de gezamenlijke Europese dierenparken helpen daarmee. Wilt u iets kleins voor dieren doen? Dan kan dat hier. 
yd2
yd2

Nieuwe tourdatum: 1 mei in Zwolle

De Joseph Wresinski Cultuur stichting heeft een prachtig en warm theater in Zwolle-Noord. Zo'n plek die iedere stad of dorp zou moeten hebben. Ik ben er trots op dat ik daar op de Dag van de Arbeid 'Zij zagen Oorlog' mag spelen. We delen ook veel normen en waarden. Ik kan dat hier uitleggen, maar de publieke omroep maakte een prachtige reportage die op al uw vragen over de stichting antwoord geeft. 

Live bij Volgspot op NPO5

In het kader van Radio555, de landelijke radio-actie voor Giro555 ten behoeve van Oekraïne was ik een uur te gast bij Hijlco Spans. We spraken over Oekraïne, het conflict, mijn familie daar en mijn voorstelling 'Zij zagen Oorlog'. En ik mocht er zelfs live een liedje spelen. Het gesprek begint rond de 14e minuut. Terugluisteren kan hier
yd2
yd2

Ga stemmen

Stemmen is niet in ieder land zo vanzelfsprekend. Door te gaan stemmen vier je vrijheid. Het is één van de mogelijkheden die je hebt om het beleid in Nederland te beïnvloeden. En hoe klein dat soms ook lijkt, maak er vooral gebruik van. Mijn stemadvies vind je hier. 
yd2

De Russen

De Nederlandse pers kijkt wat neer op de Russische bevolking, nu de massale demonstraties uitblijven. Maar durf jij te demonstreren als je er 15 jaar de bak voor kunt ingaan? Iedere Russische demonstrant is een held. Meer hierover, inclusief nuances, op mijn blog
yd2

M. Ovsyannikova

Deze jonge moeder werkt bij het Russische 8-uur journaal en is de leugens van haar werkgever zat.  Tijdens de live-uitzending stapte ze met een protestbord in beeld. Ze maakte een video waarin ze in het Russisch haar beweegredenen uitlegt. Beide film-fragmenten en de Nederlandstalige vertaling vind je hier